Även investerare gör misstag. Här avslöjar tre riskkapitalister vilka svenska utvecklingsbolag som de önskar att de hade gått in i, men inte gjorde.


– Jag missade bolaget helt. I dag undrar jag varför jag inte såg Neo Technology, säger David Sonnek, chef för SEB Venture Capital.

Neo Technology är bolaget som utvecklat en grafdatabas, som används för snabba sökningar i stora datamängder. Bolaget har funnits med i tre år på Ny Tekniks 33-lista – Sveriges 33 hetaste unga teknikföretag.

Bolaget grundades i Linköping 2007, och det var danska och finska riskkapitalister som först gick in med pengar.

Conor Partners och Sunstone sats­ade närmare 20 miljoner kronor hösten 2009. Något senare gick även amerikanska ­Fidelity in som delägare, och bolaget har fått in ­totalt 165 miljoner kronor i riskkapital. Men inget svenskt bolag är med.

– Inte ett av den svenska riskkapitalbranschens stoltaste ögonblick, säger David Sonnek.

Dan Ekelund, på Industrifonden, önskar att han fått chansen att investera i True Software, även det ett bolag som var med på Ny Tekniks 33-lista i år. Stockholmsbolaget har en databas med 1 miljard telefonnummer som erbjuds via tjänsten Truecaller.

– Jag tror att True Software kommer att kunna tjäna pengar tack vare sin nästan monopolliknande ställning, säger Dan Ekelund.

Bland delägarna finns förutom grundarna Alan Mamedi och Nami Zarringhalam det finska riskbolaget Open Ocean, som gått in med 1,3 miljarder dollar.

Jakob Svärdström, partner på KTH Chalmers Capital, vågar också medge att han är ”avundsjuk” på bolag i branschkollegornas investeringsportföljer.

Läs hela artikel här.